Werkt u in de transportsector of bent ge toevallig beheerder van een wagenpark? Dan heeft ge vast wel eens de term fleet management software gehoord. dit is een systeem dat het wagenpark van een organisatie nauwkeurig in de gaten kan houden, de administratieve taken verlicht en bovenal: continue monitort wat er gebeurt op de weg.

In zo’n fleet management systeem zijn er verschillende integraties die het monitoren van uw chauffeurs en andere werknemers eenvoudiger maken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een digitale tachograaf of asset tracking. Nog niet bekend met die laatste? Dan bent ge hier op het juiste adres. In dit blog worden namelijk alle functionaliteiten van asset tracking voor u uitgelicht. Denk hierbij aan de toepassingsmogelijkheden, voordelen en nog meer. Maar first things first: wat is het eigenlijk? Lees snel verder voor meer informatie.

Asset tracking in een notendop

Het is natuurlijk zo klaar als dag dat asset tracking staat voor het monitoren van uw waardevolle eigendommen. Hieronder vallen de machines die uw bedrijf draaiende houden, maar bijvoorbeeld ook opleggers. Dit gebeurt middels GPS tracking die speciaal wordt ontworpen om aan de eisen van uw organisatie te voldoen. Wanneer ge veel van deze waardevolle eigendommen in gebruik heeft, kan het nog wel eens voorkomen dat ge het overzicht kwijtraakt. Op het moment dat ge voor een klus bepaalde machines nodig heeft, is het dan ook handig om te weten waar deze zich bevinden. Met asset tracking wordt het mogelijk om te weten of uw materieel zich op de juiste plek op het juiste moment bevindt.

Hoe dat mogelijk is? Simpel. Door middel van één overzichtelijk dashboard wat in uw eigen omgeving terug te vinden is. Deze staat online, waardoor u er altijd bij kan, ongeacht waar u zich bevindt. Toegang tot het dashboard is mogelijk op laptop of tablet, maar ook op mobiel voor een snelle check. In dit dashboard is het mogelijk om te zoeken en te filteren op materieel of apparaten die u nodig hebt. Hier kunt u de locatie bekijken en de status van het gebruik controleren. Met andere woorden weet ge daarmee dus precies hoe hard uw materieel heeft gewerkt.

De voordelen van asset tracking uitgelegd

Naast het weten hoe hard uw waardevolle materieel heeft gewerkt en waar het zich op dat moment live bevindt, zijn er nog andere voordelen die bij asset tracking om de hoek komen kijken. Met asset tracking kunt ge eenvoudig en snel het gebruik en de kosten van uw materieel optimaliseren.

Neem bijvoorbeeld een machinepark dat wordt gebruikt voor verhuur. Uw weet nooit hoe veel een machine echt heeft gewerkt of hoe lang het is gebruikt. Met asset tracking software weet ge dit wel. Ge kunt het gebruik van machines in kaart brengen en op deze manier beter zicht krijgen op uw kosten. Hierdoor wordt het mogelijk gemaakt om scherpere offertes voor te leggen aan huurders en uiteraard ook nauwkeurigere facturen versturen.

Een ander voordeel dat asset tracking met zich meebrengt is weten wanneer het materieel toe is aan onderhoud. Ge kunt in het eerdergenoemde dashboard namelijk een logboek bijhouden waarin wordt aangegeven wanneer welke werkzaamheden zijn verricht en op basis hiervan het onderhoud plannen van uw waardevolle materieel. Ook krijgt ge inzicht in gebruiksstatistieken, zodat het inzichtelijker wordt elke machines meer geld opleveren en welke minder. Om uw materieel proactief degelijk te onderhouden is het ook mogelijk om in het dashboard onderhoudsbeurten in te plannen zoals bijvoorbeeld het vervangen van onderdelen. Hierdoor zit ge nooit met een machine die niet doet wat ervan wordt gevraagd en kan uw mankracht worden ingezet voor de dingen die er echt toe doen.