Het blijft iedere dag weer steeds langer licht, de bekende bolgewassen komen langzaam tot bloei, kortom de lente is in aantocht. De tijd dat velen weer in hun tuin aan de slag gaan. Het najaar en de winter en de vele neerslag hebben ervoor gezorgd dat er veel groene aanslag op de tegels is terug te vinden. Ook is het voorjaar weer het moment om de ongenode gasten uit uw tuin te weren. Slakken, motten, mieren en de eikenprocessierups zijn gevreesde vijanden van onze dierbare gewassen. Een aantal van deze gevaren worden bestreden door onder andere de vogels die rupsen eten en egels die slakken lusten. Maar dat neemt niet weg dat er nog voldoende gevaren voor de gewassen resteren. U kunt zoals nog veelvuldig gedaan wordt gebruik maken van chemische bestrijdingsmiddelen. U zult daarmee de schadelijke insecten zeker uitschakelen maar ook de nuttige insecten zoals bijen en spinnen zullen het leven laten. U kunt ook de keuze maken voor biologische bestrijding.

Biologische bestrijding

Een milieuvriendelijk alternatief voor de chemische weg is biologische bestrijding van ongedierte. Bij biologische bestrijding worden nuttige insecten ingezet om de ongenode insecten te bestrijden. Er zijn vele nuttige insecten die ingezet kunnen worden. Je kunt bijvoorbeeld nematoden kopen ter bestrijding van de insecten. Nematoden, ook wel aaltjes genoemd gaan op zoek naar hun prooi, dringen die binnen en zullen de prooi verzwakken waarna ze zullen sterven. Nematoden zijn milieuvriendelijk en onschadelijk voor mensen, dieren en de planten. Aaltjes gebruiken de larven van de insecten om zich te voeden en zullen zich daarna weer verder voortplanten. mieren bestrijden kan ook prima gedaan worden op de biologische manier. aaltjes tegen mieren is een verantwoorde en effectieve manier om de mieren uit uw tuin te weren. Uitzetten van de aaltjes kun je beter niet doen bij fel zonlicht aangezien dit schadelijk is, vochtig weer is het beste om ze uit te zetten.

Biologische bestrijding heeft de toekomst

De biologische bestrijding van ongewenste insecten zal de komende jaren steeds meer aandacht gaan krijgen. De voordelen ten opzichte van chemische bestrijding zullen steeds zwaarder gaan wegen. Biologische bestrijding geeft geen milieuschade door residuen van pesticiden in het gewas, in de bodem of oppervlaktewater. De bestrijders houden zichzelf in stand. Ze voeden en vermenigvuldigen zich. De op te ruimen prooi kan niet resistent worden zoals bij chemische bestrijding wel het geval kan zijn. Voldoende redenen om voor de biologische variant te kiezen. De keuze is aan u.