Wist je dat eczeem één van de meest voorkomende chronische ziektes in ons land is? Meer dan een miljoen mensen kampen hiermee. Sommige mensen denken hier te makkelijk over. In de trant van ‘ach, het is maar jeuk”, maar het is nog véél meer dan jeuk alleen. Het is een jeuk die je niet kunt lijken te stillen, de huid die constant kapot wordt gemaakt, de littekens, de pijn en soms zelfs de schaamte voor hoe de huid eruit ziet. Eczeem kan op het gehele leven effect hebben. Zowel mentaal als fysiek. Daarom is het zo belangrijk om te weten hoe eczeem wordt veroorzaakt en hoe je de klachten zo goed mogelijk kunt verminderen.

Eczeem komt op verschillende plekken op het lichaam voor. Het is zeer gemakkelijk te herkennen. Eczeem veroorzaakt roodheid, jeuk en zwellingen. Er zijn veel ‘standaard’ plekken waar eczeem vaak wordt gezien: denk aan de oksels, knieholtes en armholtes. Het kan echter ook op het gezicht en de handen ontstaan. De oorzaak van eczeem is niet bekend, maar het is wel duidelijk dat er verschillende uitlokkende factoren zijn. Denk hierbij aan weersinvloeden, allergenen, droge lucht, stress, enzovoorts.

Heb jij ook last van eczeem? Helaas bestaan er geen middeltjes voor complete genezing (hoewel een deel van deze mensen vaak nog zelf herstelt), maar er zijn wel dingen die je kunt doen om de klachten te verminderen. Hier vind je 3 tips.

1. Gebruik een goede zalf om alles soepel te houden

De huid gaat vooral jeuken wanneer deze erg droog is. Mensen met eczeem hebben van zichzelf al een zeer droge huid en dit kan door omstandigheden worden verergerd. Daarom is het belangrijk om een goede basiszalf aan te schaffen. Eentje waar je de huid dagelijks mee kunt verzorgen en wat vettig mee kunt houden. Op die manier voorkom je dat de eczeem erger wordt.

Let op: kies wel voor een product wat speciaal voor eczeem/gevoelige huiden is. La Roche-Posay heeft bijvoorbeeld een speciale lijn.

2. Gebruik milde doucheproducten

Natuurlijk wil je tijdens het douchen ook graag even de huid extra reinigen en je haren doen. Bij een eczeem gevoelige huid moet dit wel echter met uiterste zorg worden gedaan. Vooral met de juiste producten. Gebruik met name milde doucheproducten. Producten waar geen parfum aan is toegevoegd. Gebruik daarnaast ook geen zeep, maar in plaats daarvan een goede olie. Zo droog je de huid niet onnodig extra uit.

3. Zo min mogelijk krabben

Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Ze zeggen niet voor niets ‘jeuk is erger dan pijn’. Wanneer je extreme jeuk hebt, is je eerste ingeving dan ook om te krabben. Maar door te krabben, maak je de huid open en kunnen er bacteriën in komen. Hierdoor ontstaan er vervolgens weer nieuwe ontstekingen, waardoor de eczeem alleen maar in stand blijft en erger wordt. Bovendien veroorzaakt krabben ook littekens. Iets waar je je misschien erg onzeker over gaat voelen.

Heb je extreem veel last van eczeem? Neem dan contact op met de huisarts. Een hormoonzalf kan soms het verschil maken.