Honden zijn onze meest trouwe viervoeters. Als je een goede band met je hond hebt, dan weet je dat je in de ogen van je hond niets verkeerd kunt doen en dat deze je altijd trouw blijft. Het kan echter voorkomen dat een hond iets te aanhankelijk wordt aan zijn baasje. Dit kan tot verschillende problemen leiden. Zo kan een hond bijvoorbeeld last hebben van sterke verlatingsangst, En dat kan het soms lastig maken voor jou als baasje om met een gerust hart de deur uit te gaan.

Honden zijn van nature groepsdieren

Honden zijn echte groepsdieren. Ze stammen af van de wolven en die leven van nature in groepen. Daarom voelen honden zich het prettigst als ze samen met hun baasje zijn. Ze hebben zo het gevoel dat ze onderdeel uitmaken van de groep en er dus niet alleen voor staan. Maar als jouw hond dit tot extremen trekt, dan kan het erg moeilijk en soms zelfs problematisch zijn als je even de deur uit wilt. Bij sommige honden is de verlatingsangst zo extreem dat het ervoor zorgt dat baasjes besluiten hun wegen met de hond te scheiden, wat natuurlijk een enorm traumatische ervaring is voor de hond. Verlatingsangst bij honden hoeft echter geen blijvend probleem te zijn. Met de juiste aanpak kun je je hond helpen om over deze angst heen te komen. Maar dat vergt wel wat geduld van jou als baasje.

Bouw het rustig op

Je kunt het alleen zijn van je hond stapje voor stapje opbouwen. Begin bijvoorbeeld door de hond eerst even alleen te laten in een van de kamers, als je niet van plan bent de deur uit te gaan. Kom dan bijvoorbeeld na een kwartiertje terug en beloon je hond dat hij zo trouw op je gewacht heeft. Vervolgens kun je het opbouwen door even de deur uit te lopen en vanaf buiten te luisteren of je hond jankt of aan de deur krabt. In het begin is het nog niet verstandig om je hond voor een groot gedeelte van de dag alleen te laten. Als dit toch niet anders kan kun je bijvoorbeeld een buurman vragen om even op te passen terwijl je weg bent.

Andere mogelijkheden

Als blijkt dat het toch niet zo makkelijk is om je hond zelf te trainen in het alleen zijn, dan zou je een deskundige om advies kunnen vragen. Ook kun je je hond helpen door hem iets te geven waar hij rustig van wordt. Zo is er bijvoorbeeld zylkene. Dit aanvullende diervoeder helpt je hond te kalmeren en sneller te wennen aan bepaalde situaties, zoals alleen zijn, maar ook bij verhuizingen en andere gebeurtenissen die een hond als stressvol kan ervaren.