Een filmpje maken met een telefoon doet iedereen wel eens. Het is lekker makkelijk en je kan het op elk moment even doen wanneer je iets ziet dat de moeite waard is om vast te leggen. De meeste mobiele telefoons hebben tegenwoordig een prima ingebouwde camera, maar toch is dit echt niet te vergelijken met de kwaliteit van een videocamera. Een videocamera opent een hele nieuwe wereld voor je. Als je van film maken houdt, op wat voor niveau dan ook, kan het heel leuk zijn om een echte videocamera te kopen. Videocamera kan je voor veel verschillende doeleinden gebruiken. Dit zijn een paar voorbeelden. 

Camcorder

Camcorders zijn handig voor zowel beginners als gevorderde filmmakers. Er zijn binnen de camcorders ook grote verschillen in prijs en kwaliteit, dus als je het even wil uitproberen, hoef je niet gelijk een fortuin uit te geven. Camcorders zijn een combinatie van een videocamera en een videorecorder. Ze maken het eenvoudig compositie en scherpte tegelijk te behouden. 

Professionele videocamera

Ook deze bestaan uit een combinatie tussen een videocamera en een videorecorder, maar de functionaliteit en kwaliteit is bij een professionele videocamera hoger. Deze camera’s zijn ontworpen voor het beste eindresultaat. Er zijn veel opties, zoals geavanceerde technologie voor autofocus en het controleren van ruis. Ook kan er in verschillend formaat opgenomen worden doordat er meerdere geheugenkaartsleuven inzitten. En dat is nog maar het tipje van de sluier. 

Streamingcamera

Een streamingcamera is speciaal ontworpen om live uit te zenden via WiFi of een ethernetkabel. Ze hebben een ingebouwde microfoon, maar je kan er ook een extern aansluiten, afhankelijk van hoe belangrijk audio is voor jouw stream. Ze zijn niet groot, dus makkelijk mee te nemen. Sommige streamingcamera’s kunnen zelfs in een 360 graden hoek opnemen.     

Vlogcamera

Ben je van plan te gaan vloggen, dan kan een vlogcamera je leven een stuk makkelijker maken. Deze camera’s zijn compact, want je gaat je dagelijks leven ermee vastleggen, dus je bent er waarschijnlijk veel mee onderweg. Er is niet één type camera dat een vlogcamera heet, maar een vlogcamera heeft wel bepaalde kenmerken. Een kantelbaar scherm bijvoorbeeld. Verder moet je letten op je juiste lens, goede kwaliteit audio (er is een ingebouwde microfoon, maar je kunt er ook eentje los aansluiten voor nog betere kwaliteit), en zeer belangrijk: een stabilizer. Je zal vast regelmatig rondlopen met je vlogcamera, en je wil niet dat al je beelden de hele tijd schudden en trillen.